Dutch financial newspaper “Het Financieele Dagblad” published an article on the advantages of using embedded advisers by the Dutch Ministry of Finance. The original article can be read here or here (for http://www.fd.nl subscribers only).
Financiën vertrouwt niet alleen op bekende namen, maar ook op eenpitters
woensdag 24 juni 2015, 6:00 Update: woensdag 24 juni 2015, 21:59
Eenmanszaak
Aperghis is niet de enige eenpitter die door Financiën is ingehuurd. Ook het advies over de kosten van de beursgang komt van een eenmanszaak, van Joes Leopold. De gewezen zakenbankier is oprichter, eigenaar en enig medewerker van Capitium. Leopold begon zijn carrière bij ABN Amro en heeft jarenlang in de Londense City gewerkt voor Dresdner Kleinwort Wasserstein en J.P. Morgan. Hij is tevens door NLFI, het administratiekantoor dat de aandelen ABN Amro beheert namens de Staat, ingehuurd om de verkoop van verzekeraar SNS Reaal te begeleiden.
Wanneer het woord beursgang klinkt, komen niet direct de naam Aperghis & Co en Capitium bovendrijven. Er wordt eerder gedacht aan grote, gerenommeerde namen als Goldman Sachs, Morgan Stanley en Bank of America Merrill Lynch. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem mag dan aansturen op zo laag mogelijke kosten, dat wil niet zeggen dat geen illustere namen opduiken. Al was het maar omdat NLFI bij voorkeur vertrouwde adviseurs inhuurt. ‘Kwaliteit is een eerste vereiste, daarna spelen kosten een grote rol’, schrijft NLFI in zijn advies aan de bewindsman.
Keuze maken
De vraag is dus waarom Financiën kiest voor eenpitters terwijl het de afgelopen jaren gebruikmaakte van een zakenbank als Morgan Stanley of een adviesboetiek als Lazard voor belangrijke dossiers als de privatisering van staatsdeelnemingen. Zo kennen ze Aperghis ook, als lid van het team van Deutsche Bank dat enkele jaren geleden geregeld langskwam in Den Haag toen de Staat nadacht over de gedeeltelijke privatisering van Gasunie en Tennet.
Opnemen in je team
Grote spelers hebben eigen teams voor analyses en doorrekeningen, iets wat de eenpitter niet heeft. ‘Maar het voordeel van een eenpitter is dat je die persoon helemaal kunt opnemen in je eigen team en meer kunt profiteren van zijn ervaring. Dat gaat gemakkelijker dan als je een boetiek inhuurt’, aldus een gelouterde zakenbankier van een grote bank. Nieuw is het volgens hem niet. Het gebeurt wel vaker dat afgehaakte zakenbankiers zich gaan inzetten voor de publieke zaak. Het zal ook ongetwijfeld goedkoper zijn, al is het alleen al omdat de grote kantoren meer overheadkosten hebben.